معماری و استاندارد سازی مشاغل 

معماری مشاغل یعنی ایجاد چارچوبی شفاف برای مسیر های پیشرفت شغلی (Career Framework) از طریق شناخت خانواده های شغلی، انواع مشاغل موجود در آن، مسؤلیت های کلیدی و مراحل پیشرفت آنها

 

برای این منظور شرکت مرسر چهار رکن اصلی در نظر می گیرد. با اتصال به پایگاه داده های این شرکت و انجام الگوبرداری شغل بصورت آنلاین، مشخص می شود که شغل یا پست مورد نظر در چه خانواده شغلی استاندارد (Job Family)، در چه شاخه ای از آن (Sub Family)، در چه تخصصی از آن حوزه (Specialization) و در نهایت چه سطح سازمانی (Career Stream) قرار می گیرد. 

 

با مشخص شدن این اطلاعات در مورد شغل، امکان دسترسی به مسؤلیت های کلیدی، مراحل پیشرفت و ارتقا شغل، مدل شایستگی ها، گرید و انواع هزینه های جبران خدمت مربوط به آن شغل وجود خواهد داشت. بنابراین معماری مشاغل بخش کلیدی است که تمام رویه ها و فرآیند های منابع انسانی از آن ورودی خواهند گرفت:

 

 

در این فرآیند ابتدا لیست مشاغل موجود در شرکت شما در سیستم آنلاین بار گذاری شده و سپس کارشناسان یا مدیران حوزه منابع انسانی که آموزش لازم را دیده اند، برای هر شغل شرکت خود یک ما به ازاء در پایگاه داده های شرکت مرسر مشخص و نتیجه را ثبت می نمایند. در نهایت امکان دانلود بنچمارک های انجام شده وجود خواهد داشت. در این سیستم همچنین امکان جستجوی مشاغل در پایگاه داده های مرسر و بررسی تعاریف اشاره شده نیز وجود دارد. 

 

از مزایا معماری مشاغل می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  به سازمان‌ها این امکان را می‌دهد تا در کل چرخه عمر کارکنان برآی آنها تجربه‌ای یکپارچه ایجاد کنند. منظور از تجربه بکپارچه این است که برنامه های توسعه و یادگیری فردی، فرصت های پیشرفت و ارتقا در مسیرهای شغلی، پرداخت مشوق های عملکردی و ... برای همه کارکنان از قواعد و تعاریف مشخصی پیروی کند. 
  • بخش منابع انسانی می تواند دسترسی فوری و آسان به تمامی نفش ها و مسؤلیت های کلیدی مشاغل مطابق با استانداردهای جهانی داشته باشد.
  • امکان تجزیه و تحلیل و ارزشیابی دقیق پست های سازمانی را فراهم می‌کند.
  • امکان برنامه ریزی برای ایجاد شغل های مورد نیاز در آینده و جذب افراد مناسب برای آنها فراهم می‌شود. 
  • با مشخص بودن مسیرهای پیشرفت شغلی و شرایط حرکت در آنها، هنگام جذب نیروهای مستعد می‌توان آنها را از نحوه پیشرفت شان در سازمان مطلع نمود. 
  • مشخص بودن مسیر های پیشرفت شغلی و شایستگی های لازم برای حرکت در آنها، امکان برنامه ریزی برای یادگیری و توسعه فردی را فراهم می کند که از عوامل مهم در نگهداشت نیروهای مستعد است. 
  • امکان جمع آوری داده در خصوص انواع مشاغل و پست های سازمانی و مراحل پیشرفت آنها فراهم می شود (مانند تغییرات حقوق پایه در مسیرهای پیشرفت شغلی) که حرکت مهمی به سمت داده محوری در حوزه سرمایه های انسانی است.

 

نمونه ای موفق از اجرای موفق معماری مشاغل در هلدینگ فناپ:

 

 

برای آشنایی بیشتر با روش معماری مشاغل شرکت مرسر (Mercer) و کسب اطلاعات بیشتر با ما در تماس باشید: