چه چیزی افراد، تیم ها و سازمان های موفق را از سایرین متمایز می نماید؟

این سوالی است که محققان برای دست یابی به جواب آن، نظرسنجی های طولانی مدتی در سراسر دنیا انجام داده اند. این نظرسنجی ها از 25 میلیون کارمند، نزدیک به 3 میلیون گروه کاری، 1110 سازمان، در 195 کشور و به 70 زبان متفاوت انجام شده است. در این نظرسنجی ها توجه زیادی به ارتباط معنی دار بین سوالات نظرسنجی (یا همان عوامل احتمالی موفقیت) با شاخص های موفقیت کسب و کار شده است که عبارتند از بهره وری، وفاداری مشتریان، سود آوری و میزان خروج کارکنان از شرکت. به این ترتیب عواملی به عنوان عامل موفقیت معرفی شده اند که تاثیر مستقیم و جدی بر این شاخص ها داشته اند. 

پس از تجزیه و تحلیل داده ها، دوزاده عامل کلیدی شناسایی شده است که وجه تمایز افراد و تیم های با عملکرد عالی از عملکرد متوسط می باشد. از بین این دوازده عامل، یکی از آنها بیشترین همبستگی را با دست آوردهای کلیدی یاد شده داشته است:

" آیا می دانید در کدام فعالیت ها بهترین هستید و آیا در هر روز کاری، این فرصت را دارید که بیشترین زمان خود را به این فعالیت ها اختصاص دهید؟ "

از هر 10 نفر تنها 2 نفر به این سوال جواب "بله" داده اند. تقریبا تنها 17% از مردم جهان موفق به شناسایی نقاط قوت خود و استفاده مداوم از آنها شده اند. اما تحقیقات نشان می دهد که این افراد به صورت چشمگیری بهتر از کسانی عمل کرده اند که اینگونه نیستند.در تیم هایی که اعضای آن فرصت داشته اند هر روز از نقاط قوت خود استفاده نمایند، موارد زیر مشاهده شده است:

 

 

از دیگر نتایج بدست آمده این تحقیقات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • احتمال برخورداری از یک زندگی با کیفیت عالی، در افرادی که بر نقاط قوت خود تمرکز می کنند بیش از سه برابر دیگران است.
  • احتال درگیرشدن و برخورداری از تعلق کاری بالا در کسانی که هر روز از نقاط قوت خود استفاده می کنند شش برابر بیشتر است.
 

بنابراین شاه کلید موفقیت فردی، تیمی و سازمانی این است که مطمئن شویم افراد نقاط قوت خود را می شناسند و آنها را واقعا بکار می گیرند.

 

نقطه قوت چیست (Strength

اگر قرار بود واژه نقطه قوت را تعریف کنید، به احتمال زیاد چیزی شبیه این عبارت را بیان می کردید: "یک نقطه قوت کاری است که آن را به خوبی انجام می دهم". البته این یک تعریف عملیاتی از نقطه قوت است اما بهترین تعریف آن نیست. برای اینکه به تعریفی فراتر از آنچه گفته شد دست یابید، چند دقیقه زمان بگذارید و به سوال زیر جواب دهید:

آیا تا کنون پیش آمده کاری را به خوبی انجام دهید، اما از اینکه باید آن را انجام دهید احساس تنفر کنید؟

ممکن است بعضی از کارها را خیلی خوب انجام بدهید اما از انجام آنها بیزار باشید یا با انجام دادن آنها حس کسالت، نا امیدی، خستگی، ضعف و فرسودگی یا بیهودگی داشته باشید. اگر چنین فعالیت هایی را در مورد خودتان سراغ دارید، به هیچ عنوان نباید آن فعالیت را نقطه قوت خود بدانید. اگر در شغلی که دارید بسیاری از فعالیت هایی که انجام می دهید چنین ویژگی دارند، چنین شغلی موجب موفقیت شما در بلند مدت نخواهد شد و حتی می تواند فرسودگی شغلی و کاهش رضایت از زندگی را به همراه داشته باشد. حال اگر بخواهیم تعریف دقیقی از نقطه قوت ارائه دهیم باید بگوییم:

 

بنابراین وقتی چنین فعالیت هایی را انجام می دهید:

  • احساس رضایت، امیدواری و نشاط می کنید و تمایل دارید چنین احساساتی را دوباره تجربه کنید
  • از انجام چنین فعالیت خسته نمی شوید و حتی برای انجام دادن آن داوطلب می شوید
  • وقتی آنها را انجام می دهید، متوجه گذشت زمان نمی شوید
  • و ...

به همین دلیل وقتی از استعداد ها و نقاط قوت خود استفاده می کنید (یعنی خصیصه ها و رفتارهایی که به صورت طبیعی در آنها عالی و سرآمد هستید) در بهترین شرایط عملکردی قرار دارید؛ خلاقیت شما حداکثر است و بهترین نتایج را بدست می آورید.

 

اجزای تشکیل دهنده نقطه قوت:

نقطه قوت از کنار هم قرار گرفتن سه المان مهم شکل می گیرد: استعداد، دانش و مهارت. چنانچه استعداد انجام کاری در شما وجود داشته باشد و به کسب دانش، مهارت و تجربه مرتبط با آن بپردازید، این استعداد پس از مدتی به نقطه قوت شما تبدیل می شود. در چنین شرایطی شما قادرید فعالیت مشخصی را به صورت مکرر، در حد عالی انجام دهید:

 

 

به عنوان مثال اگر استعداد رقابت جویی با دانش محصولات رقبا و مهارت تجزیه و تحلیل مقایسه ای در کسی وجود داشته باشد، می تواند در شرایط حساس رقابت شانه به شانه با رقیب خود، در جذب مشتری و نهایی کردن فروش موفق شود. اگر کسی استعداد همدلی با بیمار و لذت بردن از کمک به او را داشته باشد؛ یعنی به صورت غریزی درد کشیدن بیمار برایش مهم باشد، چنانچه دانش و مهارت های تنظیم دوز دارو، تعیین محل رگ، ایجاد زاویه 45 درجه و فشار دادن سوزن را کسب کند، هر تزریقی که برای بیماری انجام می دهد، بدون درد خواهد بود و طبیعتا بیمار بیشترین حد رضایت را خواهد داشت. 

 

ماهیت استعداد ها و نقاط قوت:

  • از ترکیب یک یا مجموعه ای از استعداد ها با دانش، مهارت و تجربه مرتبط؛ نقطه قوت شکل می گیرد. بنابراین استعداد ها زیربنای شکل گیری نقاط قوت هستند. استعداد ها را به الماس خام یا صیقلی نشده تشبیه می کنند که با کسب دانش، مهارت و تجربه به نقطه قوت تبدیل می شوند که همان الماس درخشنده، از نظر هندسی منظم و بسیار ارزشمند است.

  • نقطه قوت عبارت است از توانایی انجام فعالیتی مشخص، در حد عالی و به صورت مستمر یا تکرار شونده. به تعبیری دیگر هر بار که آن را انجام می دهید، نتایج و دست آورد های عالی به همراه دارد.
  • همه افراد به صورت طبیعی دارای استعداد های منحصر بفرد و مخصوص به خود هستند، بنابراین همه می توانند نقاط قوت منحصر بفردی داشته باشند و در زمینه های مشخصی عالی عمل کنند.
  • زمینه های استعددی برتر، نشان دهنده حوزه هایی هستند که فرد بیشترین پتانسیل را برای رشد و موفقیت دارد
  • بسیاری از افراد متوجه استعداد ها و نقاط قوت خود نیستند زیرا برای خودشان خیلی طبیعی به نظر می رسد.
  • ممکن است استعداد های فرد به خاطر انتقادها، قضات ها یا بازخوردهای اشتباه محدود شوند و در نتیجه فرد روز به روزاز آنها فاصله بگیرد و در صدد شناسایی بیشتر و تبدیل آنها به نقط قوت بر نیاید. فرهنگ فردی و اجتماعی نیز می تواند محدودیت هایی در این زمینه ایجاد کنند.
  • درست همانند عضلات که هر چه بیشتر استفاده شوند، قوی تر می شوند، هر چه بیشتر از استعداد ها استفاده کنیم، زودتر به نقاط قوت تبدیل می شوند.
  • فرآیند شناخت و بکارگیری استعداد ها و تبدیل آنها به نقاط قوت بسیار جذاب و لذت بخش است. وقتی فرد در مسیر شناخت و بکارگیری استعداد هایش قرار می گیرد، انگیزه و امیدواری او نسبت به آینده افزایش می یابد که این خود باعث شادمانی بیشتر می شود.
  • شناخت استعداد ها و نقاط قوت به تمرین، آموزش و کسب بازخور نیاز دارد. همچنین شناخت و بکارگیری استعداد ها زمانبر است و فرد باید مسیر دست یابی به نقطه قوت را مرحله به مرحله طی کند.

 

این تحقیقات - که مبنای رویکرد ما در گروه HRAC است - ماموریت ما را شکل داده است. ما می دانیم که بسیاری از افراد استعداد ها و نقاط قوت خود را به خوبی نمی شناسند و به اندازه کافی فرصت پیدا نمی کنند تا به صورت روزمره از آنها استفاده نمایند. ما بر این باوریم که افراد، تیم ها و سازمان ها می توانند بسیار بهتر از آنچه که هستند باشند؛ به شرطی که تمرکز خود را به جای کمبودها یا نقاط ضعف برنقاط قوت خود قرار دهند. بنابراین تمرکز بر نقاط قوت مطمئن ترین راهی است که ما را به موفقیت فردی، رضایت شغلی، رضایت از زندگی، موفقیت تیمی و تعالی سازمانی می رساند.

 

 

عضویت برای دریافت خبرنامه

ثبت نام برای آخرین اخبار